Stal de Groene Meer

- Home - - Nieuws - - Wie zijn wij - - Accommodatie - - Stallen - - Land&Paddocks - - Erf - - Buitenrijden - - Fotoalbum - - Video's - - Het interview - - Box vrij? - - Uitnodiging - - Contact & Prijzen -

Interview 1:

In dit interview komen nu eens 2 vrij nieuwe klanten van Stal de Groene Meer aan het woord.


Het gaat dit keer om een duo-interview en dat komt omdat de ruinen Owen en Dom Perignon onafscheidelijk zijn. Zet ze bij elkaar in de paddock en ze zijn net een Siamese tweeling. Ook staan ze altijd op elkaar te wachten als ze samen het land op gaan. Welke baasjes zitten er achter deze twee paardenvrienden?

          

Owen is een bekendheid in de omgeving van Zoetermeer want heel veel mensen kennen hem van manege de Zilverster, maar eigenlijk is Esther bij de Balijmanege haar grote liefde tegengekomen. De besmetting met het paardenvirus begon echter met de lessen op manege de Zilverster. Toen ze daar een aantal jaar had gereden is Esther een aantal jaar gestopt, maar we weten allemaal hoe dat gaat natuurlijk: van het paardenvirus kom je niet af!

                                           

Esther met haar eerste liefde Rakker . Daarnaast frisse Owen toen hij nog op de Zilverster stond.

Vandaar dat Esther daarna op de Balijmanege belande. Eerst heeft ze daar het paard Figurant half pension gereden en is daarna overgestapt op Owen. Esther heeft Owen toen 3 maanden half pension gereden totdat haar ouders met het geweldige idee kwamen om hem te kopen; ze was namelijk ondertussen zo gehecht geraakt aan dit paard dat het wel heel erg zou zijn als hij aan iemand anders verkocht zou worden. Het fijnste aan Owen is natuurlijk dat hij 100% betrouwbaar is, hij is echt door-en-door bomproef en dat is precies wat Esther belangrijk vindt in een paard.

  

Owen en Esther passen super bij elkaar, rustige karakters maar als niemand kijkt kunnen ze ineens heel gek doen!

Dom Perignon is het paard van Kelsey  Bij haar is het paardenvirus eigenlijk via DNA vastgelegd, want de opa van haar moeder had een eigen stal. Voor Kelsey is het paardrijden begonnen op Manege Prinsenstad en ook haar start was  op een manegepony die zij later heeft gekregen van haar ouders. Talitha was de pony waar ze veel mee heeft gecrossed en gesprongen. Na Talitha kwam Dimanche een New Forest Pony. Dimanche is nog steeds Kelsey’s eerste liefde en geniet nu nog steeds van haar pensioen. Met Dimanche stond ze onder andere in de finale van het NL pony kampioenschap en heeft ze meegedaan aan de CHIO Zuid Holland Cup. Dimanche sprong 1.40 terwijl de pony zelf maar 1.48 was!

      

 Kelsey wat jaartjes terug op Manege Prinsenstad met haar eerste pony Talitha en haar tweede pony Dimanche.

Kelsey is daarna ook gaan rijden op manege de Zilverster en daar kocht ze haar andere grote liefde, Umpire. Ze kocht Umpire in 2006 en heeft haar gehad tot augustus vorig jaar, helaas had de merrie zwaar artrose en moest zij haar laten inslapen. Hoe toevallig was het dan ook dat de moeder van Kelsey, Yvonne, een kleinkind van Umpire te koop zag staan op Sporthorses? Het kon dan ook niet anders dan dat dit veulen al snel in het bezit kwam van de familie. Nu is Flash 2,5 jaar oud en staat hij sinds kort ook op Stal de Groene Meer.

    

Kelsey samen met Dimanche die nu met pensioen is en daarnaast op twee foto's haar grote liefde Umpire. 

Omdat Flash nog in de opfok stond werd Dom Perignon gekocht om in de tussentijd toch te kunnen rijden, een paard waar Kelsey nu ook heel erg aan gehecht is. Dom Perignon is geen gemakkelijk paard, maar dat is iets wat Kelsey graag wil, zij vind projecten erg leuk en zoekt dan ook zeker geen kant en klaar paard.  Dom Perignon is door Kelsey zelf ingereden en het liefst zou Kelsey dat in de toekomst meer doen.

    

Flash als veulen en later als jaarling, met daarnaast op de foto Dom Perignon aan het werk in de buitenbak.

 Esther en Kelsey staan beiden met hun paarden op stal  de Groene Meer sinds augustus, nu dus ruim een jaar. En niet alleen hun paarden kunnen het super met elkaar vinden, ook zelf hebben Esther en Kelsey de grootste lol met elkaar, ondanks de grote verschillen tussen hen zo rijd Kelsey het liefst wedstrijdgericht en vind zij in haar lessen een enorme motivatie. Esther echter, rijdt het liefste buitenritten en maakt ook graag gebruik van de drafbaan. Natuurlijk is het niet zo zwart-wit, want ook Esther heeft graag les en Kelsey mist het springen zeker, maar Kelsey is niet zo dol op buitenritten.

Esther zou het liefst nog vaker er op uit willen gaan. Haar favoriete park is Vlietland, vooral omdat Owen daar helemaal tot leven komt. Hij wordt daar zelfs druk! Het liefst trekt Esther er samen op uit met Chippie, Vincent, Oberon of Tence! Dat Owen zo opleeft tijdens zijn buitenritten en ook in het algemeen zoveel meer paard is geworden vindt Esther toch wel een van de meest positieve punten van het afgelopen jaar. Een van de hoogtepunten is de vakantie-met-paard in Kootwijkerbroek, waar ze met Marion, Ilvy en Cynthia de Veluwe onveilig heeft gemaakt. Leuk detail is dat ook de mensen die Owen van vroeger kennen nu zeggen dat hij zo happy is en het niet beter had kunnen treffen. Als dat geen compliment is voor Esther…

  

Owen op zijn best, tijdens een gezellige vakantie met stalgenoten op de veluwe!

 Voor Kelsey was een hoogtepunt met haar paarden het deelnemen aan CHIO Zuid-Holland Cup, Nederlands Kampioenschap met Dimanche. Verder is het feit dat ze het kleinkind van Umpire gevonden heeft natuurlijk een geweldig moment. Ook is ze erg blij met het feit dat ze tegenwoordig gelukkig is als haar paard gelukkig is, en daar hoort  dus ook bij dat hij soms tot in zijn oren in de blubber zit omdat hij buiten gespeeld heeft. Natuurlijk is het voor Kelsey heel erg leuk om met Flash aan de gang te gaan en hem op te laten groeien en te trainen tot hopelijk een goed dressuurpaard, het liefst zou ze ook nog een sprongetje met hem gaan wagen!


Dieptepunten hebben beide meiden nog niet veel gehad, maar het afscheid nemen van een paard is iets waar ze beiden niet naar uit kijken. Esther heeft dit meegemaakt met Rakker op de manege, een van de eerste paarden waar ze een klik mee had en Kelsey heeft dit natuurlijkmeegemaakt met Umpire. Verder heeft Kelsey drie dagen nadat ze aangekomen was op Stal de Groene Meer haar been gebroken, dit is natuurlijk ook geen highlight te noemen… Maar… Het was wel ergens goed voor, hierdoor werd Kelsey’s moeder Yvonne uit nood benoemt tot Oppergroom. En hoewel Yvonne in het begin niet zo heel erg gek was op drukke jonge paarden is zij nu zo gehecht geraakt aan Dom Perignon dat ze nu alles met hem doet!


 Hoe zit het nu precies met die vriendschap tussen Owen en Dom Perignon?


Vanaf 18 februari kwam Dom hier in de groep van Owen en Tence e.d. Van Marion hoorde Kelsey dat hij altijd aan het spelen was. Jong en energiek en altijd in voor een geintje. Dom en Owen hadden al een klik vanaf de eerste dag. Best handig, zo’n rots in de branding als vriend, want als de anderen zijn plagerijtjes zat waren verschool Dom zich achter Big Owen, die het dan wel voor hem op nam. Alleen buiten staan vind Dom niks, dan loopt hij hysterisch te gillen tot Owen er aankomt. Owen is een wat rustiger type net als zijn andere maatje, de fries Syble, en is maar af en toe tot een sprintje te bewegen. Twee tegenpolen, die elkaar mooi aanvullen dus!


 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Interview 2:


Voor onze website hebben we een nieuw item: het interview!

En met wie kunnen we nu beter starten dan met een van de eerste klanten van Stal de Groene Meer:  Marion!

In 1992 kwam Marion voor het eerst bij Stal de Groene Meer stallen.  Zij was zojuist de trotse eigenaar geworden van Kirsten: een mooi vosmerrie KWPN-veulentje van de bekende hengst Utrecht. De bedoeling was Kirsten hier op te fokken en daarna weer naar haar oude stal terug te keren.

Voor Kirsten was Marion de trotse eigenaar van een fjordenruin, genaamd Asterix. Omdat er bij Marion  toch meer dressuuraspiraties waren dan Asterix kon waarmaken was het voor allebei een prachtige oplossing, dat Asterix bijzonder geschikt bleek voor de gehandicaptenmanege.

Naast haar werk in de gezondheidszorg was Marion veel te vinden op de Groene Meer en we vinden het fantastisch dat ze  tot op de dag van vandaag  is gebleven.

 

Kirsten als veulen.

Toen Kirsten 3 jaar werd is ze beleerd en betuigd, maar omdat ze nog niet zo sterk bleek te zijn besloot Marion haar te laten dekken. Een mooi hengstveulen genaamd OBIKU was het resultaat. OBIKU loopt op dit moment in de dressuursport in Noorwegen. Helaas heeft Marion niet lang kunnen genieten van Kirsten. Door een ernstige blessure moest zij veel te vroeg afscheid van haar nemen.

Kirsten, Marion en Cees tijdens het beleren.

 

Gelukkig kreeg Marion toen de kans om op de paarden van Cees de Haan te rijden. Veel plezier beleefde zij aan de tuigpaardmerrie Curelie en haar dochter Jurelie. Toen Jurelie een veulentje kreeg, was Marion meteen weg van dit hengstje  en dus heeft Marion uiteindelijk Taverno van Cees de Haan gekocht: Na vier jaar zonder paard was Marion weer de trotse eigenaar van een mooi jaarling.

Ook Taverno werd beleerd onder het zadel en er werd een begin gemaakt aan het beleren voor de kar, maar na enige tijd moest Marion wederom afscheid nemen van haar paard, omdat hij kissing spines bleek te hebben. Taverno is 4,5 jaar in haar bezit geweest en het is nog steeds het paard waar ze de grootste klik mee had.

Marion en Taverno aan het oefenen met de lange lijnen. 

Marion kocht in 2004 Samira, een lieve tuigpaardmerrie, met  helaas ook gezondheidsproblemen en daarna kwam Tence.

Tence is nu 5 jaar in het bezit van Marion. Buitenritten maken is favoriet, maar ook in de dressuurbak wil hij zijn best doen. Met Tence is het nooit saai, omdat hij een heel eigen karakter heeft. Tijdens buitenritten wil hij wel eens schrikken en plakt hij daarom het liefst achter de kont van zijn maatje Falija aan. In de wei en paddocks houdt Tence zich graag bezig met zijn groepsmaatjes, vooral het afhalen van halsters is zijn specialiteit.

Marion traint met Tence graag om hem wat meer bomproof te maken: de Schriktraining van de Balingehof en de Trec-training hebben ze beide meegemaakt. Nog vers in Marions geheugen ligt het moment tijdens de schriktraining, waarop Tence (jaja) schrok en elegant, doch heel direct, links af sprong en Marion minstens zo direct en iets minder elegant rechtsaf sloeg. Het viel allemaal wel mee, maar Marion vond het niet zo leuk dat het voor een volle bak met toeschouwers gebeurde!

 

 

 

Marion en Tence tijdens de schriktraining en op een buitenrit.

Het leukste wat Marion met Tence heeft gedaan  is lekker op vakantie gaan! Al twee keer  heerlijk genieten in Kootwijk . Een keer met Falija en een keer met Falija en Alana. Mooie ritten over de Veluwe: dat verveelt nooit!

Tence en Falija in Kootwijk.